Forskning og udvikling
Med vores særlige ekspertise indenfor ernæringsrigtig mad til særligt ældre, småtspisende og borgere, der har udfordringer med dysfagi (synkebesvær), indgår vi løbende i forsknings- og udviklingsprojekter, der understøtter udviklingen af næringsrig kost til alle grupper i samfundet.
Eldorado
ELDORADO projektet Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice havde til formål at danne forskningsbaseret viden for at optimere madservice og derved bidrage til at forebygge underernæring og fremme trivsel hos ældre i eget hjem. Projektet startede i 2015 og afsluttede i 2020, aktiviteterne er støttet af Innovationsfonden.
ELDORADO er et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet, Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet. Derudover har Det Danske Madhus deltaget, samt at Danmarks Tekniske Universitet har været partner i en periode. Der har været samarbejde med en række jyske og sjællandske kommuner, plejecentre og madhuse i projektets levetid.
Du kan læse mere om projektet her - Eldorado
Grønnere hverdagsmad med Naturli’
Hvordan får vi flere grønne proteiner på middagsbordet hos danskerne? Det benspænd satte vi, Det Danske Madhus, os for at løse sammen med Naturli’. Dette indvolverede et tæt samarbejde med Henrik Lund, CEO og Food Man hos Naturli, hvor udvikling af vegetariske retter basereret på klassiske danske retter var i fokus. Derfor arbejdede vi i 2021-2022 på at udvikle flere kødfrie retter, hvor smag og spiseoplevelse stadig var i top.
De ældre skal have mulighed for at vælge grønne og veltillavede måltider på menuen. Vi vil gerne gå forrest, og derfor indgik vi i et strategisk samarbejde om at udvikle langt flere lækre og næringsrige og samtidigt grønne måltider.
I dag kan kunderne hos Det Danske Madhus vælge mellem 14 forskellige hovedretter, der hele tiden skifter. Samarbejdet har betydet, at der hver uge er minimum en 100 pct. plantebaseret ret at vælge imellem. Og når der bliver rørt i gryderne i de fem store køkkener i hele landet, er en del af de animalske ingredienser blevet udskiftet med plantebaserede råvarer. I praksis betyder det, at den traditionsrige bolognese på menukortet fx også nu findes i en 100 pct. plantebaseret udgave, samt at komælken kan være skiftet ud med havredrik i en ret.
Den grønne omstilling af retterne hos Det Danske Madhus er helt i tråd med de nye officielle kostråd, hvor der er fokus på at spise flere planter og mindre kød. Både af hensyn til den enkelte og klimaet.
Appetitvækker
APPETITVÆKKENDE MÅLTIDER
Vi kan som kostfaglige eksperter, hjælpere og visitatorer have nok så mange gode intentioner med at sikre, at maden er tilberedt korrekt og har den optimale næringsstoffordeling, men hvis maden ikke bliver spist, har den ingen effekt.
Hos Det Danske Madhus gør vi os hver eneste dag umage med at tilberede velsmagende, hjemmelavede måltider, lavet på gode råvarer. Men noget af det, der har afgørende betydning for, om maden på tallerkenen ender i maven eller i skraldespanden, handler også om anretningen og serveringen.
VI SPISER MED ØJNENE
Man siger, at vi i høj grad også spiser med øjnene. Vi gør os derfor umage med at sammensætte retterne, så der er et appetitvækkende farvespil, men er også godt bevidste om, at emballagen ikke er den mest inspirerende. Vi opfordrer derfor altid til, at man blot varmer maden i emballagen, og så anretter den på en tallerken inden servering.
Vi har i samarbejde med Roskilde Kommune og Madkulturen udviklet appetitvækker-konceptet, som indeholder en 4-trins guide til, hvordan du kan hjælpe borgeren med at få en god oplevelse i forbindelse med spissituationen.
Som person der har daglig kontakt med borgere, som er visiterede til madservice, kan du også gøre en forskel for den enkelte i mødet med dem. Hvad enten du kommer med maden eller skal assistere i forbindelse med måltidet.
Her kan det at tale om maden og invitere til, at borgeren tager del i opvarmning, borddækning mv. være med til at løfte stemningen og øge spiselysten særligt for borgere, som måske har lidt svært ved at finde appetit til måltiderne.
I denne lille inspirationsvideo kan du se, hvordan det kan gøres i dagligdagen:
Relevante artikler
Ledige stillinger
Hos Det Danske Madhus gør vi alle sammen hver dag en forskel, når vi er med til at sætte mad på b...
Uopfordret ansøgning
Kunne du tænke dig at blive en del af vores hold? Du kan søge en af vores opslåede stillinger, me...
Kost til ældre
Menuen der sørger for, at du får alt det, du har brug for, når du spiser lidt mindre, end du plej...
Normalkost
Til dig, der kan lide klassisk, velsmagende mad lavet med omhu. Mad giver glæde, både at lave og ...
Kost til småtspisende
Kan du kun spise små portioner? Så er vores menu til småtspisende rigtig for dig. Vi sørger for, ...
Vegetar
Vores vegetariske menu er til dig, der ikke spiser kød eller blot foretrækker at få endnu flere g...
Ordinerede diæter
Der kan være mange årsager til, at din kost skal sammensættes på en særlig måde. Her er vi der og...
Blød, gratin og cremet kost
Tygge- og synkevenlig kost til dig, der på grund af sygdom eller andre udfordringer har besvær me...
Eldorado
ELDORADO projektet Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved o...
Grønnere hverdagsmad med Naturli’
Hvordan får vi flere grønne proteiner på middagsbordet hos danskerne? Det benspænd satte vi, Det ...
Appetitvækker
APPETITVÆKKENDE MÅLTIDER Vi kan som kostfaglige eksperter, hjælpere og visitatorer have nok så ...
Mad der gør dig glad
Vores måltider skal være noget, du glæder dig til.
God mad, hver dag
Alle måltider tæller. Derfor gør vi os umage ned til mindste detalje, når vi går i køkkenet for dig.
Smag, konsistens og duft
Det skal smage, det skal dufte og det skal knase. Vi ved, at du spiser med alle sanserne og serve...
Vi laver rigtig mad i rigtige køkkener
Gryderne er større end dem, du laver mad i derhjemme, men præmissen er den samme, når vi hakker, ...
Ernæringsrigtig mad
Vi laver den mad, du har brug for lige præcis på din tallerken. Mad der er tilpasset dine behov o...
Råvarerne i orden
God mad kræver gode råvarer, det er faktisk ret simpelt. Derfor gør vi os umage for at udvælge de...
Danske råvarer
Kan vi vælge dansk, gør vi det naturligvis. Og vi arbejder løbende på at sikre endnu flere danske...
Økologi – naturligvis
For os er økologi et naturligt valg. Vi arbejder hårdt imod vores mål om at få Sølv- og Bronzemær...
VI TILBYDER 3 VARIANTER
Der kan være stor forskel på, hvor svært man har ved at tygge og/eller synke alt afhængig af ens ...
ANRETNING OG SERVERING ØGER APPETITTEN
Maden kommer i portionsanrettede bakker, der er beregnet til opvarmning. Gør derfor gerne lidt ek...
SPOT DYSFAGI
Det er ikke altid lige nemt at spotte dysfagi, men i dagligdagen kan borgeren vise forskellige te...
Opbevaring
Den mad du får leveret af Det Danske Madhus skal opbevares i dit køleskab. Temperaturen i dit køl...
Anretning
De kølede retter opvarmes i almindelig ovn eller mikrobølgeovn. Af hensyn til fødevaresikkerheden...
Bolognese
4 portioner2 spsk. olivenolie400 g hakket oksekød100 g løg i tern200 g champignon i skiver1 fed h...
Citronfromage
4 personer3 blade husblas2 æggeblommer2 æggehvider70 g sukker½ tsk. vaniljesukkerSkal og saft fra...
Frikadeller
4 personer900 g hakket svinekød1 dl vand1 løg i små tern2 æg12 g salt2 dl sødmælk90 g hvedemel3 g...
Gullasch
4 personer700 g oksetykkam i 2x2 cm tern½ dl rapsolie10 g hvidløg100 g bladselleri i tern10 g sal...
Svensk pølseret
4 personer100 g smør2 spsk. olie500 g pølser i skiver2 løg i tern1½ tsk. paprika2 spsk. tomatpuré...
Kontrolrapporter
Her på siden kan du finde links til Fødevarestyrelsens kontrolrapporter fra vores madhuse samt de...
Deklareringer
Du kan finde oplysninger om ingredienser og næringsindhold i alle vores retter via nedenstående l...
Kosthåndbog
Du kan læse vores kosthåndbog via nedenstående link Vores kosthåndbog