Forskning og udvikling

 

Med vores særlige ekspertise indenfor ernæringsrigtig mad til særligt ældre, småtspisende og borgere, der har udfordringer med dysfagi (synkebesvær), indgår vi løbende i forsknings- og udviklingsprojekter, der understøtter udviklingen af næringsrig kost til alle grupper i samfundet.

 

Eldorado

ELDORADO projektet Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice havde til formål at danne forskningsbaseret viden for at optimere madservice og derved bidrage til at forebygge underernæring og fremme trivsel hos ældre i eget hjem. Projektet startede i 2015 og afsluttede i 2020, aktiviteterne er støttet af Innovationsfonden.

 

ELDORADO er et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet, Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet. Derudover har Det Danske Madhus deltaget, samt at Danmarks Tekniske Universitet har været partner i en periode. Der har været samarbejde med en række jyske og sjællandske kommuner, plejecentre og madhuse i projektets levetid.

 

Du kan læse mere om projektet her - Eldorado

Grønnere hverdagsmad med Naturli’

Hvordan får vi flere grønne proteiner på middagsbordet hos danskerne? Det benspænd satte vi, Det Danske Madhus, os for at løse sammen med Naturli’. Dette indvolverede et tæt samarbejde med Henrik Lund, CEO og Food Man hos Naturli, hvor udvikling af vegetariske retter basereret på klassiske danske retter var i fokus. Derfor arbejdede vi i 2021-2022 på at udvikle flere kødfrie retter, hvor smag og spiseoplevelse stadig var i top.

De ældre skal have mulighed for at vælge grønne og veltillavede måltider på menuen. Vi vil gerne gå forrest, og derfor indgik vi i et strategisk samarbejde om at udvikle langt flere lækre og næringsrige og samtidigt grønne måltider.

 

I dag kan kunderne hos Det Danske Madhus vælge mellem 14 forskellige hovedretter, der hele tiden skifter. Samarbejdet har betydet, at der hver uge er minimum en 100 pct. plantebaseret ret at vælge imellem. Og når der bliver rørt i gryderne i de fem store køkkener i hele landet, er en del af de animalske ingredienser blevet udskiftet med plantebaserede råvarer. I praksis betyder det, at den traditionsrige bolognese på menukortet fx også nu findes i en 100 pct. plantebaseret udgave, samt at komælken kan være skiftet ud med havredrik i en ret.

 

Den grønne omstilling af retterne hos Det Danske Madhus er helt i tråd med de nye officielle kostråd, hvor der er fokus på at spise flere planter og mindre kød. Både af hensyn til den enkelte og klimaet.

Appetitvækker

APPETITVÆKKENDE MÅLTIDER

 

Vi kan som kostfaglige eksperter, hjælpere og visitatorer have nok så mange gode intentioner med at sikre, at maden er tilberedt korrekt og har den optimale næringsstoffordeling, men hvis maden ikke bliver spist, har den ingen effekt.

Hos Det Danske Madhus gør vi os hver eneste dag umage med at tilberede velsmagende, hjemmelavede måltider, lavet på gode råvarer. Men noget af det, der har afgørende betydning for, om maden på tallerkenen ender i maven eller i skraldespanden, handler også om anretningen og serveringen.

 

 

 

 

 

 

VI SPISER MED ØJNENE

 

Man siger, at vi i høj grad også spiser med øjnene. Vi gør os derfor umage med at sammensætte retterne, så der er et appetitvækkende farvespil, men er også godt bevidste om, at emballagen ikke er den mest inspirerende. Vi opfordrer derfor altid til, at man blot varmer maden i emballagen, og så anretter den på en tallerken inden servering.

Vi har i samarbejde med Roskilde Kommune og Madkulturen udviklet appetitvækker-konceptet, som indeholder en 4-trins guide til, hvordan du kan hjælpe borgeren med at få en god oplevelse i forbindelse med spissituationen.

 

 

 

 

Dæk bordet med yndlingsstellet

 

Involver borgeren

 

Anret maden - gerne med et grønt drys

 

Tal om maden

 

 

 

 

 

 

Som person der har daglig kontakt med borgere, som er visiterede til madservice, kan du også gøre en forskel for den enkelte i mødet med dem. Hvad enten du kommer med maden eller skal assistere i forbindelse med måltidet.

Her kan det at tale om maden og invitere til, at borgeren tager del i opvarmning, borddækning mv. være med til at løfte stemningen og øge spiselysten særligt for borgere, som måske har lidt svært ved at finde appetit til måltiderne.

I denne lille inspirationsvideo kan du se, hvordan det kan gøres i dagligdagen:

 

 

 

 

Madkulturen - Appetitvækker

 

 

 

Relevante artikler