Af Kirsten Færgeman
Mine forældre arbejdede meget hele deres liv. Faktisk stoppede min far først med at arbejde da han blev 72 år. Han elskede sit arbejde og hver gang vi holdt fødselsdag for ham, sang vi ”Pensionistvisen”, for det var hans store frygt, at hans højdepunkt i livet uden arbejde, ville blive de søndage hvor børnene kom forbi med en flødeskumskage. Når det er sagt, købte mine forældre jævnligt 2 gåsebryst flødeskumskager på tilbud i den lokale Kvickly, for der var alligevel også livskvalitet forbundet med lækre flødeskumskager.
Selvom vi bliver ældre giver mad og drikke os appetit på livet. Vi lever længere, og vi skal som ældre være opmærksomme på, at det vi spiser og drikker, har en betydning for helbredet og vores funktionsevne og fortsatte livskvalitet. Der er ikke noget galt med at spise en flødeskumskage eller en lækker dessert med jævne mellemrum. Vi skal bare huske, at det er mest hensigtsmæssigt for os, at basis er at følge de officielle danske kostråd. Så bliver der også nemt plads til ”det søde liv” (La Dolce Vita).
I starten af 2021 kom der nye kostråd til borgere over 65 år:
-
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
-
Spis flere grøntsager og frugter
-
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
-
Spis mad med fuldkorn
-
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
-
Spis mindre af de søde, salte og fede
-
Sluk tørsten i vand
Kilde: Alt om kost
Med de nye kostråd anbefaler regeringen os, at få flere planter og mindre kød i vores mad. Kostrådene skal sikre, at vi ikke får en masse overflødige kalorier og at vi spiser sundt og varieret. For nogle af os, er de stegte løg til hakkebøffen, de eneste grøntsager vi indtager, sådan behøver det ikke at være. Det behøver ikke at være en videnskab at leve efter kostrådene og det behøver heller ikke at tage oceaner af tid.
Grøntsager er for eksempel vigtige fordi de sikrer os et stabilt blodsukker i løbet af dagen og indeholder kostfibre og vitaminer og mineraler. Grøntsager fra frost og dåse er nemt at bruge og de findes i et væld af varianter med forskellig smag, former, farver og konsistenser. De giver de samme gode stoffer som friske grøntsager, kostfibre forsvinder ikke, selvom de kommer fra de flåede dåsetomater.
Så det er sådan set ”bare” at komme i gang. Der er masser af inspiration at hente i kogebøger og på internettet. Også er der jo noget om at: ”vi bliver hvad vi spiser” (og drikker). Det har stor betydning for vores krops velbefindende og for at vi holder os sunde og raske hele livet.
Hos Det Danske Madhus har vi gjort det lidt nemt for dig, hvis du gerne vil spise efter kostrådene og gerne vil have nem aftensmad engang imellem. I foråret 2021 indgik Det Danske Madhus et samarbejde med firmaet Naturli´ for at udvikle flere grønne retter til vores menu. Målet er at 10 % af de 95.000 måltider Det Danske Madhus leverer om ugen, er grønne om 3 år. Du kan holde øje med vores grønne menuer og bestil de grønne retter på www.bestilmadhus.dk