Nyheder
Underernæring blandt ældre

31. august 2021 - 14:27

Underernæring blandt ældre

Af Kirsten Færgeman, Ernæringsfaglig leder i Det Danske Madhus

Underernæring er desværre almindeligt hos mange ældre borgere. Det kan være svært at spise nok, hvis den ældre borger bliver alene i eget hjem efter en ægtefælles død og ikke længere oplever den store lyst til at spise. Det kan også være at det bliver sværere at få købt ind og lavet mad. Mange ældre borgere oplever desuden at smags- og lugtesansen ændrer sig med alderen, og det kan mindske lysten til at spise. Faktorer som f.eks. dårlig tandstatus, demens og svær sygdom kan have betydning for om den ældre borger får nok at spise og drikke. Så i modsætning til da de ældre var unge, er der nogle ting både de ældre, de pårørende og vi som samfund skal være opmærksomme på.

 

En periode med mangel på mad og drikke og dermed på energigivende livsnødvendige næringsstoffer er ekstremt uheldigt for en ældre borger. Yngre borgere taber fedtmasse, hvis de taber i vægt, f.eks. i forbindelse med en slankekur, men ældre borgere taber muskelmasse i stedet for fedt. Vægt og dermed muskeltabet kan medføre at den ældre borger pludselig ikke kan rejse sig fra stolen eller at klare trappen. Den medicin som den ældre får virker ikke længere optimalt. Den ældre borger bliver træt og uoplagt, falder let i søvn og bruger så lang tid på at spise, at de ikke når at få spist nok mad. Uden mad og drikke dur helten ikke, er desværre en meget uhyggelig sandhed i sådan en situation. Og vi skal tage underernæring af ældre alvorligt, for det mindsker den ældres livskvalitet betragteligt og det er svært at stå på sidelinjen som pårørende.

 

Samtidig koster underernæring samfundet mange penge, fordi underernæring der fører til sygdom eller omvendt kan medføre lange eller gentagne indlæggelser på sygehus. Ved indlæggelse bliver den ældre patient yderligere udsat for risikoen for underernæring, derfor kan det udvikle sig til en ond cirkel, som det er svært at bryde.

 

Underernæring har derfor alvorlige konsekvenser for den ældre med øget sygelighed og dødelighed blandt ældre underernærede.

Blandt ældre der modtager hjemmepleje herunder madservice viser danske undersøgelser, at knap 50 % har eller er i risiko for uplanlagt vægttab der kan føre til underernæring.

 

I forhold til madservice er der en række problematikker, som alle omkring de ældre borgere skal være opmærksomme på. I forbindelse med visitation til madservice, er det vigtigt, at vejen fra beslutning om visitation til at den ældre borger reelt får leveret mad, er kort. Det vil også hjælpe, hvis den ældre borger får korrekt kostform og diæt fra starten og ikke skal igennem en revisitering.

 

Det Danske Madhus er Danmarks største leverandør af madservice til ældre borgere. Den mad vi leverer til ældre med nedsat appetit, har et højt kalorieindhold i små portioner. Vi tilpasser maden efter den ældre borgers behov og vi opfylder Fødevarestyrelsens krav på området. Vi anbefaler den ældre at spise 6-8 små måltider om dagen. Er appetitten dårlig er det lettere at spise små portioner hver gang.

 

Vi opmærksomme på at deltage i forebyggelsen af underernæring blandt ældre borgere. Vi deltager gerne i forskningsprojekter i samarbejde med andre, for til stadighed at gøre hvad vi kan for at forbedre de ældre borgeres smagsoplevelser. Vores fornemste opgave er at tilberede velsmagende hjemmelavet mad tilpasset de ældre borgers ønsker, næringsbehov og tygge- og synkeformåen. Vi har stor variation og valgfrihed i vores menukort, og vi leverer alle kostformer og diæter.

 

Vi synes, at det kunne være en fordel hvis vi i Danmark havde nationale systematisk opgørelser over ældre borgers ernæringstilstand. Et større kendskab og et bedre overblik i stedet for stikprøver ville gøre os i stand til at blive klogere på hvordan vi bedst kan hjælpe med at forebygge uplanlagt vægttab blandt ældre i samarbejde med de ældre, de pårørende og de fagpersonerne der er omkring de ældre.

 

 

Kilder:

Anbefalinger for den danske institutionskost. Sundhedsstyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Miljø- og Fødevareministeriet 2015.

 

Meninger om Mad og Måltider blandt ældre i eget hjem. En kvantitativ undersøgelse af ældres måltider, sociale rammer, funktionsevne og livskvalitet. DCA Rapport nr. 090. Aarhus Universitet 2017.

 

SMAG – Skønne Måltider til Alle Gamle. Hvidbog om nærende måltider med kulinarisk kvalitet til ældre. Københavns Universitet 2015.

Udgivet af

Kirsten Færgeman


Med over 30 års erfaring i kost og kostvejledning til ældre og personer med særlige behov. Kirsten har gennem flere omgange bidraget til den Nationale Kosthåndbog med særligt fokus på dysfagi-delen. Kirstens særlige fokusområder er dysfagi (kost til personer med tygge og synkebesvær) og mad til ældre og småtspisende.

Læst i alt:

2855 gange

Læses i øjeblikket af:

1