Nyheder
Ernæringsugen – uge 44 2021

1. november 2021 - 14:09

Ernæringsugen – uge 44 2021

Det er ONCA-Danmark der er initiativtager til ernæringsugen i Danmark. ONCA står for Optimal Nutritional Care for All. Det er en internationale organisation. ONCA-Danmarks formål er at reducere forekomsten af sygdomsrelateret underernæring i Danmark. Dette da underernæring resulterer i genindlæggelser, længere behandlingstid, dårlig livskvalitet, samt øget sygdomsforekomst og dødelighed. Læs mere på ONCA-Danmarks hjemmeside.

 

Den danske ernæringsuges formål er at skabe opmærksomhed om de mennesker der er i risiko for underernæring og at danne grobund for bedre implementering af ernæringsindsatser målrettet mennesker med underernæring.

Mange sygehuse og kommuner deltager med projekter i ernæringsugen. I sidste uge var vi inviteret til Varde Kommune for at få en dialog med køkkenpersonalet på plejecentrene om mellemmåltider til småtspisende. Varde Kommune deltager også i ernæringsugen.

Når man som ældre borger har dårlig appetit kan små mellemmåltider med meget energi og protein være en god løsning for at få dækket ernæringsbehovet. Dårlig appetit fører ofte til utilsigtet vægttab og det kan føre til tab af væv fra livsvigtige organer og muskler og mindske modstandskraften og øge trætheden. Ved dårlig appetit anbefales 6-8 daglige små måltider, fremfor 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Hos Det Danske Madhus har vi hver uge 4 forskellige forretter og 10 forskellige desserter med et højt indhold af energi og protein på menuen. Alle vores retter kan også købes i små portioner som ”kost til småtspisende”. Se mere på vores hjemmeside.

 

Et mellemmåltid kan f.eks. være øllebrød med kaffefløde, som vi har fast på menukortet. En lille portion indeholder ca. 1000 KJ og ca. 5 g protein, og er et virkelig godt lille mellemmåltid.

Hos Det Danske Madhus har vi i ernæringsugen et event om dysfagimad for plejepersonalet i Odder i samarbejde med klinisk diætist Simone Bergstrøm. Dysfagi er det samme som tygge- og/eller synkebesvær og kan være fatalt for den ældre borger, fordi mad og drikke med forkert konsistens, kan ende i ”den gale hals” og i værste fald forårsage kvælning. Det Danske Madhus er Danmarks største producent af hjemmelavet dysfagimad. Du kan læse mere om vores dysfagmad her.

 

Vi sætter i den kommende tid, her på bloggen, fokus på hvordan vi som samfund visiterer borgere til madservice ”ernæringsmæssigt korrekt”, så borgeren ikke får en forkert kostform eller diæt fra starten. Forkert kostform eller diæt kan betyde, at borgeren kommer i ernæringsmæssig risiko eller bliver underernæret, og det skal vi gøre alt for at undgå – også når der ikke er ernæringsuge.

Udgivet af

Kirsten Færgeman


Med over 30 års erfaring i kost og kostvejledning til ældre og personer med særlige behov. Kirsten har gennem flere omgange bidraget til den Nationale Kosthåndbog med særligt fokus på dysfagi-delen. Kirstens særlige fokusområder er dysfagi (kost til personer med tygge og synkebesvær) og mad til ældre og småtspisende.

Læst i alt:

363 gange

Læses i øjeblikket af:

0