Nyheder
En bekymring mindre

14. januar 2022 - 09:29

En bekymring mindre

Helle Christensens mor får mad fra Det Danske Madhus og det har fjernet én bekymring blandt mange, når det angår hendes mor og hendes alderdom.

 

Helle Christensen skrev den 10. september en update på Facebook, og har siden hen forklaret, at det som fik hende til at skrive opslaget, var ren og skær taknemmelighed over at den (red. maden) var så god som den var, samt at det fjernede en af hendes mange bekymringer for hendes mor.

 

Hendes mor er kommet i en situation, hvor hun ikke selv magter at tænde for kogepladen. Nu hvor moderen ikke længere selv kan lave mad, så er det ofte endt med, at moderen bare har spist yoghurt eller en ostemad, hvilket ikke er nok (mange ældre lever med underernæring i Danmark (er underernærede?). Så maden fra Det Danske Madhus giver Helle Christensen den tryghed, at moderen i det mindste får noget mad ind ad døren, som er ernæringsrigtig og som giver de bedste muligheder for at blive i eget hjem længere – faktisk sagde moderen til Helle Christensen det meget direkte: ” Helle, hvis du fjerner mig herfra, så dør jeg”. Hvorfor Helle Christensen også fremhæver at ” Det betyder meget for mig, at jeg ved, at hun i det mindste får tilbudt mad, som har den rigtige sammensætning ift. energi og proteiner – jeg kan desværre ikke påvirke hvor meget hun så reelt spiser” og fortsætter Man bekymrer sig om alt omkring ens forældre når de bliver ældre.” Så derfor er det en bekymring mindre for mig og min mor, hvilket i øvrigt kan synes lidt paradoksalt, når man tænker på madudbringningsbranchens generelle ry.

 

Ifølge Helle Christensen er der mange myter om, at madudbringning er forfærdeligt, men det er ikke det billede, som Helle Christensen sidder tilbage med, efter at hendes mor er begyndt at modtage mad fra Det Danske Madhus. ” Når det kommer, så er det velsmagende og pænt” fortæller Helle Christensen. Helle Christensen har selv været diætist i over 30 år og arbejdet med bl.a. hjemmeplejen, og her er det ofte en udfordring at finde lødig mad til de ældre. Branchen i det hele taget, har været temmelig udskældt over de sidste 10 år eller mere med kommentarer som ” det er så forfærdeligt, det smager forfærdeligt, det er i plastik og kønsløst – der er ikke det, som ikke er i vejen med maden. Og netop derfor var det bare dejligt at se maden var varm og velsmagende. Det er vigtigt for mig at vide at maden kommer hver dag. Så ved jeg, at hun rent faktisk får tilbudt et godt måltid mad.

 

Helles mor er 86 år gammel. Og det var faktisk moderens egen beslutning at få madudbringing ” Helle, jeg kan ikke bruge kogepladerne mere. Jeg synes vi skal bruge madudbringing” sagde moderen. Og det kom sig egentlig af, at faderen til Helle Christensen havde fået dysfagimad fra Det Danske Madhus hvilket de havde haft en god oplevelse med. Derfor foreslog Helles mor selv at få mad fra Det Danske Madhus, og særligt pga. udvalget. Udbuddet af retter hos Det Danske Madhus er godt og varieret. Især vegetarretter. Det Danske Madhus er måske mest kendt for deres store udvalg af klassiske danske madretter, men det var egentlig det vegetariske udvalg som tiltræk moderen. Moderen har altid levet sundt og i dag foretrækker hun at spise retter i den lettere genre, såsom de vegetariske. (Var hun ikke underernæret? - Så skal hun have kost til småtspisende og bestemt ikke vegetar…?)

 

Hvad der yderligere var vigtigt i valget af mad til Helle Christensens mor, er Helles egen profession. Helle Christensen er uddannet diætist. ”Min mor bor i Roskilde, og her var to muligheder (grundt frivalgsordningen), sagde visitatoren. Der var Det Danske Madhus og så var der en anden lokal leverandør. Og den lokale leverandør valgte jeg fra. Ikke fordi jeg vidste noget om dem, men fordi jeg vidste at Det Danske Madhus har ernæringsprofessionelle ansat. Så jeg vidste at det var i orden” fortæller Helle Christensen. CCO hos Det Danske Madhus, Martin S. Pinstrup udtaler i samme ombæring, at ” Det Danske Madhus netop har fokus på at levere ernæringsrigtig færdiglavet hverdagsmad til ældre i Danmark, da vi anser maden og den rigtige ernæring som essentiel for en god alderdom i Danmark. De pårørende, professionelle og Det Danske Madhus ved hvor vigtigt måltidet og maden er for de ældre. Det behøver ikke være et svært valg.

Udgivet af

Sanne Vonstad


Læst i alt:

3274 gange

Læses i øjeblikket af:

1