Pressemeddelelser
En halv million frikadeller fortæller, at ældre danskere stadig helst vil have traditionel mad

23. maj 2022 - 10:38

En halv million frikadeller fortæller, at ældre danskere stadig helst vil have traditionel mad

I weekenden samledes danskerne om varme hveder, og i de kommende sommermåneder står den for manges vedkommende på grillpølser og sommersalater. Hos Det Danske Madhus, der er Danmarks største leverandør af mad til ældre i eget hjem, står menuen på frikadeller og karbonader – for uanset sæson, storhitter de traditionelle danske retter hos de ældre medborgere. Hen over de seneste seks måneder, har er der tilberedt over en halv million frikadeller i køkkenerne spredt over hele landet. Det viser en ny undersøgelse som Det Danske Madhus har lavet, hvor de er dykket ned i de ældre danskernes favoritretter.

 

”Vi laver ugentligt godt 30.000 frikadeller, og vi kan se, at frikadeller, karbonader og farsbrød stadig er nummer ét, to og tre,” fortæller Martin Pinstrup, der er CCO i Det Danske Madhus.

 

Samme favoritter som for 25 år siden

 

De seneste år har bæredygtighed, kødfrie retter og grønne madtendenser gjort, at mange middagsborde har ændret udseende. Men de ældre som Det Danske Madhus leverer til, står fast.

 

”Det er jo lidt overraskende. De ældre har de samme favoritter, som de havde for 25 år siden, hvor mange af vores medarbejdere også leverede mad til de ældre,” siger Martin Pinstrup.  

 

Selvom retterne måske kan lyde som noget, der ikke helt lever op til moderne sundhedstrends, så har retterne faktisk en sundhedseffekt. For de er sammensat ud fra nøje overvejelser om sundhed, ernæring og smag, ligesom retterne tilberedes fra bunden med råvarer fra lokale leverandører.

 

”Vi ser desværre ofte, at appetitten og lysten til at spise svigter, når man bliver ældre. Derfor er det vigtigt, at maden er genkendelig og mindeværdig for de ældre, og at den smager godt. Samtidig går vi meget op i at sammensætte maden på en måde, hvor der tages højde for den rette sammensætning af protein, kulhydrater og fedt,” siger Martin Pinstrup.  

 

Sagt med andre ord, så er maden sammensat efter kostrådene.

 

”Og det nytter ikke noget med sund mad, hvis den ikke bliver spist. Hvis ældre ikke får den rigtige ernæring, kan de blive svækkede og uvirksomme, så det er utrolig vigtigt at tilberede mad, som bliver spist og som giver madglæde og livsglæde,” siger Martin Pinstrup.

 

Fokus på valg af vegetarretter

 

Det Danske Madhus har en lang række retter på menuen, som de ældre kan vælge i ugemenuerne. Her findes også vegetarretter, men det er dog fortsat, og i langt højere grad de traditionelle danske retter, der er på hitlisten.

 

Som en del af Det Danske Madhus’ bæredygtighedsstrategi vil de gerne have de ældre til at spise mere grønt for derigennem at reducere klimaaftryk. Nogle af de ældre skal faktisk spise kødrigt, fordi de er småt spisende. Men Det Danske Madhus har været i kontakt med eksperter, der kan hjælpe med at få flere ældre nudget til at vælge mere grønt.

 

”Vi samarbejder med eksperter, der kan hjælpe os med at nudge de ældre til at vælge vegetarisk uden at gå på kompromis med madglæden. Der er jo ikke mange der tænker over, at svamperisotto er vegetarisk for eksempel,” siger Martin Pinstrup.  

 

Top 5 over de mest populære retter i Det Danske Madhus:

 

1. Frikadeller i forskellige varianter med tilbehør
2. Karbonader med tilbehør
3. Farsbrød med tilbehør
4. Hakkebøf med tilbehør
5. Tarteletter med hønsekød/skinke

 

Om Det Danske Madhus:

  • Det Danske Madhus er Danmarks største leverandør af mad til ældre.
  • På landsplan serveres der ugentligt 115.000 måltider til dem, der ønsker en hjælpende hånd med maden.

Kontakt:

Christian Kragerup, Det Danske Madhus, +45 2064 0899

Udgivet af

Sanne Vonstad


Læst i alt:

184 gange

Læses i øjeblikket af:

0